Grotere regenwaterput vanaf oktober verplicht bij nieuw- en verbouw

Als je vandaag een nieuw huis bouwt of een bestaand pand grondig renoveert, dan ben je verplicht om een regenwaterput van minimaal 5.000 liter te laten plaatsen, ongeacht de grootte van het dak. Dit is bedoeld om het regenwater op te vangen en te gebruiken voor verschillende toepassingen, zoals het spoelen van toiletten, het besproeien van de tuin en het wassen van de auto.

Vanaf 2 oktober 2023 zullen er echter strengere eisen gelden met betrekking tot de grootte van de regenwaterput die je moet installeren. Hoewel een put van 5.000 liter nog steeds het minimum blijft, zullen gebouwen met een dakoppervlakte groter dan 80 m² minimaal een regenwaterput van 7.500 liter moeten hebben. En als het dakoppervlak meer dan 120 m² bedraagt, wordt een put van 10.000 liter verplicht gesteld.

De aangescherpte hemelwaterverordening is opgesteld door de Vlaamse minister van Omgeving, Zuhal Demir van de N-VA. Het doel van deze verordening is om meer regenwater op te vangen en te gebruiken, zodat er minder drinkwater verspild wordt. Hierdoor wordt niet alleen het milieu beschermd, maar kunnen huishoudens ook besparen op hun waterrekening.

Het is belangrijk om op te merken dat deze veranderingen niet alleen gelden voor nieuwe gebouwen, maar ook voor bestaande woningen die grondig gerenoveerd worden. Als je binnenkort van plan bent om je huis te renoveren, is het dus belangrijk om rekening te houden met deze nieuwe regelgeving en om tijdig de juiste regenwaterput te installeren. Zo kan je bijdragen aan een duurzamer en milieuvriendelijker gebruik van water.


Ontdek hier meer over de rookmelderverplichting