Of u wel of geen stookolietank mag plaatsen is afhankelijk van het type gebouw en de beschikbaarheid van een aardgasnet. Dit geldt voor zowel woongebouwen als niet-residentiële gebouwen. Bij Fluvius kan u nagaan of uw gebouw aansluitbaar is op het aardgasnet en hoeveel dit zou kosten.
Het Energiedecreet verplicht u echter niet om van stookolie over te schakelen op aardgas. Er zijn ook andere alternatieven voor stookolieketels zoals:
Indien u advies wilt over de mogelijkheden, specifiek voor uw woning, kan u terecht bij het Energiehuis voor uw gemeente. U kan ook terecht bij een BENOvatiecoach, een bouwprofessional of een architect.
Stookolietanks moeten gecontroleerd worden door een erkend technicus. Na de keuring krijgt de eigenaar van de technicus een certificaat waaruit blijkt of de tank al dan niet is goedgekeurd. De instalatie krijgt dat een groene, oranje of rode dop of merkplaat.
Een groene dop betekent dat de tank voldoet aan de wettelijke bepalingen en verder mag worden gebruikt.
Een oranje dop betekent dat de tank niet voldoet aan de wettelijke bepalingen maar dat de vastgestelde gebreken geen aanleiding kunnen geven tot verontreiniging buiten de tank.
Een rode dop betekent dat de opslaginstallatie niet voldoet aan de wettelijke bepalingen.